Kummallisia LinkedIn-postauksia, työntekijöiden irtisanoutumisia – Onko Menestystarinat “työnantajapahis”?
Seitsemän Menestystarinoiden työntekijää otti lopputilin tänä vuonna. Henkilöstön vaihtuvuus on herättänyt kiinnostusta. Onko Menestystarinat pahisyritys, joka uhraa uupuneet työntekijänsä rahan alttarille?
Puolet yrityksen henkilöstöstä lähti Menestystarinoiden palveluksesta vuonna 2020. Kehitys on tapahtunut samaan aikaan, kun yritys aktivoitunut LinkedInissä ja herättänyt huomiota postauksillaan.
Tapahtumat ovat herättäneet kysymyksiä niin Menestystarinoiden asiakkaissa kuin muissakin LinkedIniä aktiivisesti seuraavissa henkilöissä. Aikana, jolloin työssä jaksamisesta puhutaan paljon, henkilöstön vaihtuvuus herättää kysymyksiä, ajaako yritys työntekijänsä uupumuksen partaalle.
Tämän bloggauksen tarkoitus on kertoa avoimesti, mitä Menestystarinoissa on tapahtunut kuluneen vuoden aikana. Vuosi alkoi hyvin, mutta koronakriisin takia myös Menestystarinoissa alkoi haastavat ajat.
Työn turvaamiseksi LinkedIn otettiin käyttöön asiakashankintakanavana. Tämä herätti ristiriitoja niin yrityksen sisällä kuin ulkoisestikin. Vaikka kulunut vuosi oli erilainen, työilmapiiri on loppusyksyä kohden parantunut huomattavasti.
Bloggauksen on kirjoittanut sisällöntuottaja Susanna Koivisto, jolla ei ole sidoksia Menestystarinoihin. Bloggausta varten hän on haastatellut toimitusjohtajaa Ville Holmia sekä muutamia työntekijöitä. Myös yritystä auttanut työnohjaaja Markku Tilli on antanut Villen pyynnöstä omat kommenttinsa bloggauksen.
Muutamilta yrityksestä lähteneiltä työntekijöiltä pyydettiin antamaan haastattelu tähän bloggaukseen. Pyynnöistä kieltäydyttiin, ja siksi heidän näkökulmansa ei tule esille tässä tekstissä.
LinkedIniin uusien asiakkaiden perässä
Alkuvuosi oli Menestystarinoille taloudellisesti hyvää aikaa: yritys pärjäsi paremmin kuin viime vuonna samaan aikaan. Keväällä suunta kääntyi, kuten lähes jokaisessa suomalaisessa yrityksessä.
Toimitusjohtaja Ville Holm halusi selvitä koronakriisistä mahdollisimman vähillä tappioilla työntekijöille, joten hän aktivoitui LinkedInissä.
Jotta LinkedIn toimisi asiakashankintakanavana, siellä piti saada huomiota. Nopeasti. Toukokuun alussa lähdettiin tavoitteellisesti tekemään puhuttelevaa markkinointia. Buzzmarketing-kirjan inspiroimana mielenkiintoa herätettiin synnyttämällä ristiriitoja.
Ristiriitoja siitä syntyikin: sivutuotteena myös työyhteisön sisällä. Vaikka taktiikka oli yhdessä sovittu ja se oli kirjoitettu auki yleisölle sosiaalisessa mediassa, työntekijät eivät pitäneet siitä. Ville olisi halunnut osallistaa työntekijöitään enemmänkin somen suunnitteluun, mutta työntekijät eivät osoittaneet kiinnostusta.
Samaan aikaan Ville huomasi kevään työpalavereissa, että ihmiset olivat fyysisen etäisyyden lisäksi myös henkisesti etäällä työpaikasta.
– Yritin kysellä, mikä on huonosti. Välillä sanottiin, että joku LinkedIn-postaus oli hölmö. Selitin, että se on asiakashankintaa, ja räväkkyys sopii markkinointiyritykselle.
Menestystarinoiden työntekijä Lasse Talka komppaa Villeä siinä, että työilmapiiri oli huono alkuvuodesta.
– LinkedInin lisäksi siihen kytkeytyi paljon muitakin asioita: kiire, stressi, virheet ja unohdukset. Ilmapiiri on ollut monen asian summa, Lasse kuvailee kevättä.
Johtamisvalmennuksesta roastaustilaisuudeksi
Työilmapiirin parantamiseksi Ville otti yhteyttä työnohjaaja Markku Tilliin. Markku aloitti Villen kanssa johtamisvalmennuksen, johon kuului osana 360-profiili. Profiilia varten työntekijät antoivat niin positiivista kuin negatiivista palautetta esimiehestään.
Vaikka palautteiden piti koskea vain Villeä, useissa palautteissa puhuttiin myös yrityksen työntekijästä Panu Musakasta. Koska Musakan tehtäviin yrityksessä kuuluu asiakashankinta, ja hän oli sitä tehnyt näkyvästi sosiaalisessa mediassa, hänestä oli kevään aikana tullut näkyvä hahmo yrityksessä.
Kyselyn valmistumisen ja palautteen purun välissä oli useita viikkoja aikaa. Tuona aikana Ville lähetti vastaukset sähköpostilla henkilöstölle. Lisäksi hän jakoi itseään koskevia palautteita nimettöminä LinkedInissä. Myös Panu jakoi omassa profiilissaan itseään koskevia palautteita.
Palautteiden jako sai työntekijät ärsyyntymään entistä enemmän.
– Eräs Panun saama kommentti vaikutti mielestäni siltä, että sen kirjoittanut henkilö oli ahdistustilassa. Kommentoin Panulle, että älä välitä, sen kirjoittanut henkilö on todennäköisesti ahdistustilassa, Ville kertoo eniten vihastusta herättäneestä kommentista.
Kun palautteet lopulta käytiin läpi yhdessä, monia asioita tuli esille. Villestä tuntui, että hän oli työntekijöidensä ”roastattavana”. He antoivat tiukkaa palautetta, ja kutsuivat muun muassa esimiehensä toimintaa pelleilyksi.
Johtamisvalmennuksen toteuttanut Markku Tilli kertoo, että palautetilaisuudessa Villellä ja monella henkilökuntaan kuuluvalla oli eriäviä näkemyksiä. Kuitenkin tilaisuus oli hänen näkökulmastaan asiallinen.
– Ei siihen nähdäkseni liittynyt sen suurempaa draamaa.
Pettyneenä lähetetty sähköposti kaduttaa
Vaikka Ville kertoo yleisesti kestävänsä kritiikkiä, tämä tilaisuus meni ihon alle. Hän lähetti koko henkilöstölle sähköpostiviestin. Sähköpostissa hän muun muassa arvosteli työntekijöitänsä näköalattomuudesta sosiaalisen median markkinoinnin suhteen. Kaksi päivää myöhemmin hän pyysi viestiään anteeksi.
Sähköpostiviesti on ainut asia, jota Ville katuu omissa teoissaan. Koska LinkedInissä jaetut palautteet olivat anonyymeja, hän ei näe niiden jakamisessa mitään väärää. Myöskään LinkedIn-aktiivisuutta hän ei kadu. Kritiikki ihmetyttääkin Villeä paikoin.
– Olin valmis uhraamaan oman yksityisyyteni, jotta voisin taata työtä. Heittäydyin oman joukkueeni eteen ottaakseni luodin vastaan epätavallisin keinoin. Minua hämmästyttää, että sain siitä niin rankkaa kritiikkiä.
Episodin seurauksena seitsemän työntekijää lähti Menestystarinoiden palveluksesta. Syksyn aikana seitsemän uutta tuli tilalle.
– Minulla ei ole ongelmia asioida lähteneiden työntekijöiden kanssa, voin toki puhua vain omasta puolestani, Ville kommentoi välejään lähteneisiin työntekijöihin.
Osa työntekijöistä jäi yritykseen. Lasse Talka on yksi heistä. Hän kertoo jääneensä siksi, että hän on halunnut luottaa Villeen ja hänen haluunsa luotsata yritystä menestymään entistä paremmin.
– Keinoja olen joutunut itsekin miettimään. Yksittäisissä yhteyksissä olen joutunut pohtimaan, allekirjoitanko minä tätä ja haluanko tulla liitetyksi tähän. Olen kuullut myös asiakkailta ja tutun tutuilta kommentteja liittyen Menestystarinoihin, Lasse kuvailee fiiliksiään.
Kuitenkin lojaalius on kantava teema, joka on saanut hänet jäämään yritykseen menetelmistä huolimatta.
– Tämä aika on ollut minulle ristiriitaista aikaa. Varhaisessa vaiheessa toin esiin, että meillä on reformi menossa ja Ville haluaa uudistaa yritystä henkisesti.
Nykytila: näkyvyys kasvanut, työilmapiiri parantunut
Lasse kertoo, että kuluneen vuoden tapahtumat alkavat vihdoin näyttämään hyviä puolia.
– Yrityksen tunnettuus on kasvanut, ja se on kaikille eduksi.
Villen mukaan vaihtuvuus on ollut hyödyllinen tapahtuma yritykselle.
– Nyt yrityksessä olevat työntekijät ovat sitoutuneempia yritykselle, ja työilmapiiri on parantunut, Ville tuumaa.
Uusien työntekijöiden joukossa ovat Marja Marin ja Juho Simonen. Kumpikaan heistä ei ollut kuullut Menestystarinoiden kohua aiheuttaneista LinkedIn-postauksia, kun he hakivat töihin. Nykyään he ovat tietoisia, että yritys on aktiivinen ja räväkkä LinkedInissä.
– Linkedin on yksi ilmaisun väline, ja on vapauttavaa saada käyttää sitä.Välillä joidenkin työntekijöiden postaukset häiritsevät, ja ollaan me joskus niistä puhuttu. Postaukset ovat suurimmaksi osaksi kieli poskessa kirjoitettuja, eikä niitä tarvitse ottaa vakavasti. Lukijalla voi olla pelisilmää, eikä kaikkea tarvitse lukea kuin piru raamattua, Marja kertoo.
– Henkilökohtaisesti olisin varovaisempi, mutta postaukset ovat tuottaneet tulosta, Juho puolestaan kommentoi.
Marja on saanut puheluita kavereilta, joissa kysytään, että mitä ihmettä siellä teidän työpaikalla tapahtuu. Hänen mukaansa LinkedIn-postauksista voi saada erikoisen kuvan yrityksestä.
– Teen projekteja, nettisivuja ja nettikauppaa. Se on tavallista työtä. Ilmapiiri on vapaa ja hyväntahtoinen, Marja kuvailee työtä omasta näkökulmastaan.
Myös työnohjaaja Markku Tillin mukaan vaikuttaa siltä, että ilmapiiri on parempi ja yrityksessä pystytään keskustelemaan avoimemmin. Hänen mukaansa suuri vaihtuvuus työntekijöissä ei ole yleistä, mutta ei myöskään ennenkuulumatonta.
– Mielestäni on hienoa, että Ville otti yhteyttä ja halusi kehittää Menestystarinoiden toimintakulttuuria ja johtamista. Jos mietitään rekrytoinnin kannalta, niin tulevaa työpaikkaa miettivänä työntekijänä olisin paljon enemmän huolissani sellaisista työpaikoista, joissa ongelmat lakaistaan maton alle, Markku tiivistää.