Mitä on kasvumarkkinointi, eli Growth Hacking?

Ota kasvuloikka yrityksellesi kasvumarkkinoinnilla

Kasvumarkkinointi, tai kasvuhakkerointi, on yleistyvä startup-yritysten osa-alue. Tämä ilmiö selittää sen, miten on mahdollista, että markkinoille ilmestyy kuin tyhjästä yrityksiä, joilla on huimaava kasvuvauhti, ja jotka päihittävät kilpailijansa alta aikayksikön.

Kasvumarkkinointi on muodostumassa ammattinimikkeeksi, ja yritykset panostavat tähän markkinointimuotoon menestystarinoiden – kuten Dropbox, Instagram ja Airbnb – innoittamina. Kasvuun ja menestykseen ei ole kuitenkaan yhtä reseptiä, vaan se tulee monessa muodossa. Kasvuhakkeroinnin ytimessä on kuitenkin se, että yrittäjät panostavat luovuuteen, ovat valmiita rikkomaan rajoja, ja pyrkivät alati kehittymään paremmiksi versioiksi itsestään.

Mitä on kasvumarkkinointi?

Kasvumarkkinointi on Sean Ellisin kehittämä termi, joka syntyi Ellisin innovoidessa Dropbox pilvipalvelun kasvu-uraa. Ellis koki, että työntekijät, jotka olivat saaneet koulutuksen markkinoinnissa eivät kyenneet paikantamaan kasvumahdollisuuksia tarpeeksi tehokkaasti, vaan tapasivat luottamaan liikaa perinteisiin metodeihin.

Kasvumarkkinoinnin voi tiivistää ajatuksena siitä, että yritys ei välttämättä tarvitse menestyäkseen valtavaa pääomaa, vaan markkinatilaa voi vallita tuntemalla hyvin kohdeyleisönsä, ja omistautumalla tuotteensa kehittämiseen. Tämän vuoksi Ellis on todennut, että parhaat kasvuhakkerit ovat sellaisia, jotka keskittävät katseensa boksin ulkopuolelle. He miettivät, miten kasvu on mahdollista, eivätkä takerru liikaa esimerkiksi budjettirealiteetteihin.

Minkälaisille yrityksille kasvumarkkinointi sopii?

Kasvu on tärkeää erityisesti startup-yrityksille; ne joko kasvavat tai kuihtuvat pois. Menestyneillä yrityksillä on varaa maksaa näkyvyydestä. Startupeilla puolestaan on usein vain vähän pääomaa, minkä vuoksi niiden täytyy keksiä, miten saada tunnettavuutta ilman suuria investointeja.

Toinen tärkeä yhdistävä tekijä on sopiva tuote. Yrityksen tuotteen tulee olla sellainen, että sen valmistus pystyy vastaamaan eksponentiaaliseen kysyntään. Esimerkiksi Dropboxin tuote on kovalevytila pilvipalvelussa, jota yrityksen on helppo lisätä ostamalla uusia palvelimia. Toisaalta esimerkiksi Uberin kasvurajat määrittyvät sen kuskien määrän mukaan, sillä palvelu hyödyntää heidän henkilökohtaisia ajoneuvojaan.

Perinteiset tuotteet, jotka vaativat esimerkiksi investointeja tuotantokapasiteetin lisäämiseksi, eivät sovellu yhtä hyvin kasvumarkkinointiin. Jos tuotteen saatavuudessa on aikakatkos, kuluttajat ehtivät unohtaa yrityksen ja siirtyä kilpailijan leiriin.

Mitä keinoja kasvumarkkinoinnissa käytetään?

Suusta suuhun -markkinointi

Nykyaikana tieto leviää nopeasti, oli kyseessä sitten hyvä tai huono tuote. Jos kuluttajilla on positiivinen mielikuva tuotteesta, he jakavat sen tuttavilleen, ja mahdollisesti myös sosiaalisessa mediassa. Tämä markkinointi on täysin maksutonta. Tämän vuoksi moni yritys, joka keskittyy kasvumarkkinointiin käyttävät paljon aikaa sen miettimiseen, minkälainen tuote saavuttaa kuluttajasuosion.

Palautteen kerääminen

Sen sijaan, että julkaisisi tuotteen välittömästi sen valmistuttua, asiakkaiden kanssa vuorovaikuttaminen ja palautteen kerääminen ovat tärkeitä kasvumarkkinoinnin osa-alueita. Palautteen kautta selviää esimerkiksi se, onko tuotteelle kysyntää, keiden kanssa tuote kilpailee, ja onko kuluttajakokemus positiivinen. Parhaat tuotteet syntyvät tämänkaltaisen vuorovaikutuksen pohjalta.

Pyydä tuttuja investoimaan

iten varmistua, että kehittämällesi tuotteelle on tosiasiassa kysyntää? Usein ystäväsi kertovat aulaasti, että kehittämäsi idea on hyvä, mutta ovatko he valmiita sijoittamaan siihen? Pyytämällä tuttujasi investoimaan tuotteeseesi saat suoraa palautetta siitä, onko tuotteesi toimiva, ja onko sille kysyntää. Toisaalta tällä tavalla voit ratkaista myös rahoitusongelmia, ja kehittää puskurin sitä varten, että idean levikki epäonnistuu.

Idean asteittainen kehittäminen

Puuttuuko sinulta idea yhtä kaikki? Sosiaalinen media ja Internet ovat mahdollistaneet sen, että ideoita voi testata maksuttomasti kaiken aikaa. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin julkaista video tai luoda profiili kiinnostuksenkohteestasi, ja vastaanotat hetkessä suoraa palautetta potentiaalisilta asiakkailta. Tämä kommunikaatio tuo sinulle näkyvyyttä, ja luot välittömästi henkilökohtaisen yhteyden asiakkaisiin, jotka odottavat innolla, kun viimein ilmoitat aikeistasi julkaista tuotteesi. Toimi siis strategisesti: jaa hyvää sisältöä ilmaiseksi, mutta pyydä vaihtokaupaksi rekisteröitymistä tai sähköpostiosoite.

Kohdista tuotteesi hyvin

Markkinointiteoriat osoittavat, että menestyksekkään tuotteen tulee vakuuttaa 15 prosenttia markkinoista, toisin sanoen asiakkaat, jotka ovat ensimmäisinä ottamassa tuotteen käyttöön. Moni yritys tekee virheen, ja pyrkii kauppaamaan tuotettaan koko markkinasektorille. Tämä on kuitenkin huono ajatus siinä mielessä, että näin laaja-alainen markkinointi vaatii merkittäviä sijoituksia. Toisaalta tuote saattaa vaikuttaa tätä myötä epäkiinnostavalta, sillä se ei ole eksklusiivinen. Keskity siis aluksi kohdeyleisöön; jos saat vakuutettua tämän ryhmän, menestys muissa kohdeyleisöissä on helpompi saavuttaa.

Onko kyse pitkästä projektista?

Kuten voi huomata, kasvumarkkinointiin liittyy paljon kuluttajatutkimustyötä sekä vuorovaikutusta asiakkaiden kanssa. Kaikki yritykset ovat uniikkeja siinä mielessä, että niiden menestyksen kaaret ovat aina jokseenkin erilaisia. Kasvumarkkinointi ei ole kuitenkaan yhden yön ihme, vaan kaikkien menestystarinoiden takana on paljon ajatustyötä.

Kasvumarkkinoinnissa yhdistyy usein hyvä ajoitus ja hyvä tuote. On mahdotonta kuitenkaan ennustaa, ketkä menestyvät ja ketkä eivät. Seuraavat menestystarinat antavat kuitenkin osviittaa siitä, miten kasvumarkkinointi voi johtaa huimaan menestykseen.

Menestystarinoita

Instagram

Instagram oli alun perin sovellus viskiharrastajille. Sovelluksen kehittäjät huomasivat kuitenkin nopeasti, että käyttäjien eniten käyttämä toiminto oli kuvien suorajakaminen. He keskustelivat palvelun käyttäjien kanssa, jotka perustelivat tätä sillä, että yksikään muista kuvanjakosovelluksista ei tarjonnut yhtä helppoa ja mutkatonta tapaa jakaa kuvia. Näin hyödyntämällä asiakaspalautetta, Instagramin perustajat löysivät markkinaraon, ja alkoivat kehittämään yleistä kuvanjakopalvelua, mistä kehittyi hetkessä käsittämätön menestystarina.

Airbnb

Airbnb:n tarinalla on hyvin vaatimaton alku, nimittäin kämppäkaverukset alkoivat vuokraamaan omaa asuintilaansa maksaakseen vuokransa. He huomasivat, että asiakkaita oli melko helppo löytää, tosin yritys ei välittömästi lähtenyt merkittävään kasvupyrähdykseen. Vasta kun yrittäjät keksivät hyödyntää koodausvirhettä Craigslist-palvelussa, Airbnb alkoi menestyä hyödyntäen jo olemassa olevaa listauspalvelua. Siinä kohtaa, kun yrittäjät jäivät kiinni sääntörikkomuksesta, Airbnb oli jo saavuttanut suuren ja lojaalin asiakaskunnan.

Dropbox

Dropbox perustettiin vuonna 2007 ja vuoteen 2009 mennessä heillä oli jo kolme miljoonaa käyttäjää. Miten yritys onnistui kasvamaan niin nopeasti? Vastaus piilee yrityksen keksimässä markkinointikikassa, nimittäin Dropbox keksi kohdentaa tuotteensa teknologianörteille. Yrittäjät loivat tuotteen ympärille mystiikkaa sallimalla vain niiden henkilöiden liittyä palvelun käyttäjiksi, jotka saivat henkilökohtaisen kutsulinkin tuttaviltaan. Tämä yhdistettynä siihen, että sekä kutsuja että kutsuttu saivat lahjaksi ilmaista tallennustilaa sinetöi Dropboxin mielettömän menestyksen.

Johtopäätelmät

Yhä useampi yritys on kiinnostunut kasvumarkkinoinnista, ja miten sen avulla pienestä yrityksestä voi muodostua menestystarina. Mitä tästä kaikesta tulisi oppia on se, että hyvät ideat eivät synny tyhjiössä, vaan ne vastaavat oikeaan tarpeeseen ja kysyntään markkinoilla. Toisaalta, kasvumarkkinoinnissa on tärkeää suunnata palvelu niille kuluttajille, jotka ovat valmiita kokeilemaan uusia asioita. Ennen kaikkea koko kasvumarkkinointi -ilmiön keskiössä on innovaatiot ja luovuus, mikä myös tarkoittaa, että jokaisen yrityksen kasvumarkkinointi on sen oma henkilökohtainen kasvutarina.

Saavuta tavoitteesi kasvumarkkinoinnilla

Kasvumarkkinointi mahdollistaa jokaiselle yritykselle sen tavoitteiden saavuttamisen, kun työtä tehdään suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti.  Meiltä voit kysyä mitä vain kasvumarkkinointiin liittyen. Asiantuntemuksemme kannattaa ottaa hyötykäyttöön jo hyvissä ajoin ennen projektiin ryhtymistä.

Haluatko tietää lisää kasvumarkkinoinnista?

Varaa tästä 15 minuutin keskusteluaika tai jätä yhteydenottopyyntö.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

TILAA UUTISKIRJE​

Rekisteröidy uutiskirjeeseemme saadaksesi viimeisimmät päivitykset.
Älä huoli, emme koskaan lähetä sinulle roskapostia